Concurs de arta

In lumea lui Pacala si Nastratin Hogea - Culoar Cultural European este un concurs international organizat in spiritul continuu al colaborarii si al dialogului dintre Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO si RODIAP (Platforma de Dialog Romano-Turca).

Nastratin Hogea (in Turca : Nasreddin Hoca, insemnand "Biruinta Credintei", cu numele uneori precedat de titulatura de "Hogea", "Mullah" sau "Effendi), este o figura satirica ce traieste in Evul Mediu (in jurul secolului al XIII-lea), in Aksehir, apoi in Konya (unde va si muri), in Turcia, in timpul domniei Selgiucizilor si este personajul principal intr-o serie de povesti populare. De-a lungul generatiilor, noi povesti au fost adaugate, unele modificate, iar personajul, impreuna cu ele, s-a raspandit in alte si alte regiuni. Temele povestilor au devenit o parte a folclorului multor tari si o expresie a imaginatiei colective pentru multe culturi. Desi multe dintre povesti il prezinta pe Nastratin in satul natal, ele fac referire la concepte aproape universale si atemporale. Aceastea infatiseaza un tip de inteligenta populara destoinica, ce triumfa in fata tuturor provocarilor.

Pe plan mondial, 1996-1997 a fost declarat Anul International al lui Nastratin Hogea de catre UNESCO, in timp ce Festivalul International "Nastratin Hogea" are loc in fiecare an, in Aksehir, in perioada 5-10 Iulie.

Păcală, erou al snoavelor populare românești, este cunoscut pentru umorul și istețimea sa, ascunse sub o mască de simplitate. Raporturile sale cu autoritățile sătești (cum ar fi popa, boierul, judecătorul) sunt îndrăznete si pline de ironie subtila si usturătoare. El este comicul satului, intotdeauna pus pe sotii, simbol al omului de rand, iesit in evidenta din multime, cu care ne place, uneori, sa ne asemanam. Pacala este prezentat alaturi de oamenii simpli, in aventuri haioase, ridiculizand cu ironie, cinism si istetime, toate injustitiile si inechitatile vremurilor in care traieste, infruntandu-le in numele celor cu aceeasi conditie sociala ca a sa.

Culese din folclor, povestirile lui Pacala au fost adunate intr-un ciclu de snoave, de catre numerosi autori romani, cum ar fi Petre Dulfu (cel care le-a cules initial), apoi Ion Creanga sau Ioan Slavici. Totodata, intamplarile comice si de satira avandu-l ca actor principal pe Pacala au devenit si subiecte de cinema, incepand cu anii 1970.

REGULAMENT

         1. Orice tehnica de lucru este acceptata si pe orice fel de material ;         

         2. Dimensiuni : Format A4 ;

         3. Doar o lucrare pentru fiecare participant este acceptata ;

         4. Fiecare lucrare va avea pe verso (atasat/etichetat/etc) : titlul lucrarii (daca este altul decat titlul concursului), numele si prenumele autorului, varsta, informatii de contact ;

         5. Concursul va avea loc pe doua categorii de varsta :
                   - Categoria I : de la 13 la 15 ani
                   - Categoria a II-a : de la 15 la 17 ani

         6. Termenul limita pentru trimiterea lucrarilor este : 14 iunie 2014.

         7. Lucrarile vor fi trimise la urmatoarea adresa : Strada Anton Cehov, Nr. 8, Sector 1, Bucuresti, cod 011998, oficiul postal 63.

         Un JURIU autorizat va selecta lucrarile castigatoare. Premii si diplome vor fi oferite, iar lucrarile castigatoare vor face subiectul unei expozitii ce se va desfasura la o data ulterioara.

0 comentarii:

Back to Home Back to Top Clasa noastra. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.