- Vechiul Testament, capitolul Psalmii;
- Dosoftei, Opere I, Versuri;
- Alexandru Macedonski, Psalmi moderni (I-XI), vol. Excelsior;
- Tudor Arghezi, Psalmi, vol. Cuvinte potrivite.
Studii critice:
- Nicolae Cartojan, Istoria literaturii romane vechi;
- Adrian Marino, Opera lui Alexandru Macedonski, cap. Dumnezeu si Satan;
- Serban Cioculescu, Introducere in poezia lui Tudor Arghezi, cap. Intre credinta si tagada;
- Pompiliu Constantinescu, Tudor Arghezi, cap. Intre tagada si abdicare.
2. Realizati un proiect intitulat Arta portretului si a naratiunii in opera cronicarilor moldoveni. In realizarea portretului se recomanda sa urmariti portretele unor domnitori prin nararea unor scene de viata, prin consemnarea unor evenimente traite la cronicarii: Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce. Pentru alegerea fragmentelor va recomand urmatoarele personalitati: Stefan cel Mare, Petru Schipu, Nicolae Milescu Spataru, Constantin Cantemir, Dosoftei. Puteti elabora si teste de evaluare.
Bibliografie
Texte:
- Grigore Ureche, Letopisetul Tarii Moldovei;
- Miron Costin, Letopisetul Tarii Moldovei de la Aaron-voda incoace;
- Ion Neculce, Letopisetul Tarii Moldovei de la Dabija-voda pana la a doua domnie a lui Constantin Mavrocordat.
Studii critice:
- George Ivascu, Istoria literaturii romane I;
- Alexandru Piru, Istoria literaturii romane de la origini pana la 1830;
- Nicolae Cartojan, Istoria literaturii romane vechi;
- G. Calinescu, Istoria literaturii de la origini pana in prezent.
3. Realizati un proiect intitulat Vocatia istorica a scriitorilor pasoptisti, in care sa faceti referire la ideile exprimate de Mihail Kogalniceanu in articolul Introductie publicat in revista Dacia literara. Operele pe care trebuie sa le aveti in vedere sunt: Alexandru Lapusneanul, Sobieski si romanii, Aprodul Purice de Costache Negruzzi, Legende istorice de Dimitrie Bolintineanu. In afara de aceste opere, va recomand pentru documentare:
- George Ivascu, Istoria literaturii romane I;
- Serban Cioculescu, Vladimir Streinu, Tudor Vianu, Istoria literaturii moderne;
- Al. Piru, Istoria literaturii romane de la origini pana azi;
- G. Calinescu, Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent;
- Nicolae Manolescu, Istoria critica a literaturii romane I.
4. Cititi capitolul Boierii din Intre Orient si Occident, Tarile romane la inceputul epocii moderne de Neagu Djuvara si realizati un proiect intitulat Aspecte evocate de calatorii straini de la inceputul secolului al XIX-lea. Proiectul va fi realizat interactiv cu imagini si idei. Puteti elabora si teste de evaluare.
5. Realizeaza un proiect pe tema Reflectarea in literatura a unor forme hibride ale civilizatiei romanesti la mijlocul secolului al XIX-lea avand in vedere texte cum ar fi: Chirita in provintie de Vasile Alecsandri, Fiziologia provintialului de Costache Negruzzi, Fiziologia provintialului in Iasi de Mihail Kogalniceanu. Proiectul va fi realizat interactiv cu imagini si idei. Puteti elabora si teste de evaluare.
6. Realizeaza o expozitie cu tema Istoria obiectelor cotidiene. Proiectul va fi prezentat si pe blog. Se va realiza un pliant.
7. Realizeaza o prezentare interactiva a istoriei premiilor Nobel in literatura. Prezentati scriitorii, opera acestora si motivatia acordarii premiului. Proiectul se va finaliza cu una din urmatoarele variante: un film, o pagina web sau o prezentare powerpoint. (Se poate alege si un alt program.) Puteti elabora si teste de evaluare.
8. Realizeaza un proiect cu tema Istoria tiparului. Ai in vedere prezentarea tipografilor, a atelierelor, a cartilor si revistelor tiparite etc. Proiectul se va finaliza cu una din urmatoarele variante: un film, o pagina web sau o prezentare powerpoint. (Se poate alege si un alt program.) Se va realiza o harta-puzzle si/sau o harta interactiva care sa prezinte raspandirea atelierelor tipografice in tarile romane in secolele XV-XVII. Puteti elabora si teste de evaluare.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu