Concurs de desen




EX-LÍBRIS, ex-librisuri, s. n. Vinietă aplicată pe o carte, purtând numele unei biblioteci, a bibliofilului sau o deviză. – Din fr. ex-libris, lat. ex libris.


Excursie de studiu la Borzesti






Am fost acum cȃteva zile la Borzești. Sincer, nu mǎ așteptam sǎ fie atȃt de frumos. De obicei, cȃnd am vizitat un muzeu, sau un alt loc cu importanțǎ istoricǎ, am rǎmas dezamagitǎ de explicațiile ghidului. De data aceasta ȋnsǎ, doamna a știut sǎ rǎspundǎ la toate ȋntrebǎrile noastre și nu a sǎrit peste niciun colț al muzeului sau al bisericii. Am vǎzut “Cazania lui Varlaam” despre care am ȋnvǎțat la limba romȃnǎ și multe alte cǎrți și obiecte religioase. Mi-a plǎcut sǎ urmǎresc evoluția tiparului și cum arǎtau cǎrțile ȋnainte. Un alt lucru pe care nu ȋl știam, a fost cȃt de mult dureazǎ restaurarea unei picturi vechi. Avem tendința de a spune cǎ o icoanǎ veche nu mai este frumoasǎ, cǎ trebuie schimbatǎ, nedȃndu-ne seama de adevǎrata ei valoare. Biserica ȋți oferǎ o liniște interioarǎ aparte, stilul picturilor fiind diferit de al altor lǎcașe de cult. Ȋn acele timpuri oamenii erau mult mai apropiați de Dumnezeu și ne dǎm seama de acest lucru dacǎ ne gȃndim la cȃte biserici a ridicat Ștefan cel Mare.
Cu siguranțǎ acest loc ar trebui vizitat și de multe alte persoane, care deși locuiesc la doar cȃțiva km distanțǎ, nu se gȃndesc la cȃte cunoștințe acumulezi dupǎ ce asculți explicațiile ghidului și la senzația pe care o ai gȃndindu-te cǎ ȋn locul ȋn care stai tu ȋn acel moment, a stat cȃndva chiar domnitorul moldovean. Spun acest lucru pentru cǎ și eu, deși am auzit de atȃtea ori de Borzești, am mers doar la bisericǎ, nu și la muzeu.
Recomand cǎlduros vizitarea acestui loc. Meritǎ!






Text si fotografii de la Delia Manolache

Back to Home Back to Top Clasa noastra. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.