Concurs de eseuri la istorie

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc va derula in perioada 20 februarie-1 mai 2010 concursul national de eseuri si arta grafica „Familia mea in comunism”. Concursul, ajuns la a IV-a editie, este destinat elevilor din clasele V-XII si este organizat in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului şi Sportului şi Reprezentanta Comisiei Europene in Romania. Scopul acestui concurs este acela de a creste interesul copiilor si tinerilor pentru istoria recenta a Romaniei, determinandu-i sa reflecteze asupra naturii totalitare si represive a regimului comunist din Romania. Astfel, ii provocam pe elevi la o noua tema de concurs Familia mea in comunism, obiectivul nostru fiind acela de a aduce in prim plan relatia dintre statul comunist si familie. Plecand de la urmatoarele intrebari: In ce masura a fost afectata familia ta de regimul comunist? Cum portretizati viata de familie in timpul regimului comunist? Ii asteptam pe elevi sa ia parte la acest concurs de creatie.
Mai multe informatii gasiti pe siturile:

Dezbatere

Calinescienii: Patricia Neamtu, Ancuta Feier si Delia Manolache














Departamentul de publicitate: Radu Obrisca si Alexandra Panzaru














Lovinescienii: Georgiana Plesu, Radu Zencenco si Magda Lucaciu















Imagine de ansamblu cu moderatoarea, Madalina Lungu, in centru.






Luni, 22 februarie 2010, la ora de limba si literatura romana a avut loc dezbaterea cu tema Ion - personaj inteligent sau bruta. Elevii au avut de citit doua opinii critice exprimate de Eugen Lovinescu si G. Calinescu, apoi s-au grupat in doua echipe, carora li s-a adaugat o moderatoare si un "departament de publicitate". Odata stabilite regulile de desfasurare ale dezbaterii, publicul a avut ocazia sa asculte diferite pareri si sa puna intrebari. Va prezentam echipele si promitem sa revenim cu filmuletele care sa va prezinte atmosfera din cadrul dezbaterii.





Concurs de poezie

Viaţa unui poet este de fapt propria lui operă, mai bună sau mai rea, mai măreaţă sau mai puţin măreaţă...Dacă scrii poezii în limba română, dacă ai curajul să pui la încercare măreţia operei tale şi dacă vrei să câştigi unul din cele 9 premii în valoare totală de peste 8000 RON, te invităm să participi la prima ediţie a concursului "Îngerul Blond".
1. Conţinutul şi detaliile tehnice ale lucrărilor
1.1 Tema este la alegerea participantului fără restricţii. Lucrările trimise pentru participarea la Campania iniţiată de Asociaţia Adsum şi Revista ZIP trebuie să se încadreze în categoria POEZIE
1.2 Poezia (din grecescul "ποίησις", poiesis, care are sensul de "facere" sau "creare") este o formă de artă în care limba este utilizată pentru calităţile sale estetice şi evocative, pentru a completa sau a înlocui semnificaţia sa aparentă. Poezia poate fi scrisă independent, în forma unor poeme discrete, sau poate apărea în conjuncţie cu alte arte, în opere dramatice în versuri, imnuri sau texte ale unor cântece.
Subspecii ale genului liric: Aubadă, Caligramă, Elegie, Epigramă, Gazel, Glosă, Haiku, idilă, Limericks, Odă, Pastel, Pastorală, Poem în proză, Rondel, Rondou, Sonet, Tanka, Triolet, Waka, fantum (conform Wikipedia http://ro.wikipedia.org/wiki/Poezie)
1.3. Textele înscrise în concurs trebuie să se încadreze în limitele: minim de 500 şi maxim 2500 de caractere fără spaţi.
2. Reguli de jurizare
2.1. Punctarea lucrărilor se va face după validarea lucrărilor participante în Campanie, conform Regulamentului.
2.2. Numărul de puncte obtinut de o lucrare va fi de maxim 10. Un punct se acorda din oficiu tuturor lucrărilor ce îndeplinesc cumulativ condiţiile din Regulament
Diferenţierea lucrărilor se va face în funcţie de:
a) originalitatea lucrării
b) ingeniozitatea limbajului
c) cursivitatea şi calitatea lirică a textului
d) mesaj şi estetica textuluie) tehnici literare şi figuri de stil.
2.3. Membrii juriului vor nota fiecare lucrare în parte cu un punctaj cuprins între 1(unu) şi 10(zece).
2.3.1 Fiecare membru al Juriului are dreptul (nu şi obligaţia) să dea o singură notă de 103.
Lucrări eligibile
3.1 Sunt considerate lucrări eligibile acele lucrări care îndeplinesc următoarele condiţii cumulativ:
a) Respectă toate normele gramaticale ale Limbii Române
b) Sunt scrise în Limba Română şi numai în Limba Română
c) Nu încalcă nici o lege a Statului Român.
d) Lucrările ce nu au mai fost publicate. Indiferent de locul şi suportul publicării.
3.2. Vor fi respinse din Campanie lucrările care:
a) conţin greşeli gramaticale sau de exprimare
b) aduc prejudicii unei persoane juridice sau fizice (conţin elemente anti-etinice, politice, xenofobe sau înjura) încalcă condiţiile Legii dreptului de autor adoptate de Statul Român şi Uniunea Europeană.
3.3. Participanţii la concurs vor furniza Organizatorului următoarele date personale: Data Naşterii, Numărul de telefon, Adresa completă, serie şi numar CI/BI/Pasaport.
3.4. Orice participant are dreptul la o singură înscriere cu o singură lucrare.
4. Transparenţa şi obiectivitatea Campaniei Concursului de Poezie în Limba Română „Îngerul Blond”
4.1 Toate lucrările eligibile înscrise vor fi publicate pe siteul Revistei ZIP imediat ce s-a încheiat jurizarea.
4.2. Lucrările respinse vor fi publicate pe siteul Revistei ZIP intrun spaţiu special cu mentionarea condiţiilor de respingere a acestora.
4.3. Lucrările câştigătoare vor fi publicate pe siteul Revistei ZIP şi în următoarele numere tipărite al Revistei ZIP.
4.4. Toţi participanţii au dreptul de retragere a textelor şi de a cere nepublicarea lor pe siteul şi/sau paginile Revistei ZIP până la data începerii jurizării
4.5. În cazul în care 2 lucrări obţin acelaşi punctaj, lucrările vor fi departajate dupa notele acordate de membrii juriului,în ordinea prevăzuta la punctul
5. Exemplu: Lucrările A şi B au obţinut acelaşi punctaj final. Dacă nota acordată de preşedintele juriului este aceeaşi pentru ambele lucrări, departajarea se face dupa nota urmatoriului membru al juriului etc. Daca egalitatea este valabila pana la ultimul membru al juriului (inclusiv), ambele lucrari vor primi premiul corespunzator punctajului obtinut.
5. Membrii Juriului- Dr.Cristian Tiberiu Popescu, lector univ. dr. – preşedintele juriului- Dr.Dorobanţu Marinela, lector univ. dr.- Dr.Alexei Rau , Dir. gen. al Bibliotecii Nationale a Republicii Moldova,- Doina Stănescu, preşed. Asoc. Bibliotecarilor B.N.R.- Dr. Florin Iordache conf. ing. - Dramaturg- Candid Stoica - actor Teatrul de Comedie- Cătălin Bolohan - Redactor Şef al Revistei ZIPIMPORTANT: pentru înscriere trimiteţi o singură lucrareDetaliile de participare a lucrărilor în concurs si REGULAMENTUL CAMPANIEI “Îngerul blond” 15 februarie 2010 – 15 martie 2010.
Înscrierea în competiţie este liberă de cercuri pentru toţi cei care au împlinit 16 ani până la data de 15 februarie 2010.Pentru înscrierere:Înscriere concurs "Îngerul Blond"
Informaţii suplimentare: http://revista.asociatiaadsum.ro/concurs

Mircea Eliade

Maitreyi Devi l-a vizitat pe Mircea Eliade la Chicago dupa mult timp de la aparitia romanului in Romania. Fotografia este facuta in biroul lui Mircea Eliade.

Tagore

Mircea Eliade

Bursele "Dan Voiculescu"

Anual, in perioada 1 februarie-1 martie, copiii si tinerii cu performante deosebite in diferite domenii de activitate se pot inscrie la una din bursele oferite de Fundatia "Dan Voiculescu" pentru Dezvoltarea Romaniei, in cadrul programului Burse de studiu.

Concurs de fotografie "Moneda euro"

Rezidentii UE cu varste intre 14 si 18 ani pot participa la concursul de fotografie care sa ilustreze viziunea lor cu privire la moneda euro. Imaginea trebuie sa fie insotita de un text explicativ si sa contina raspunsuri la urmatoarele intrebari: Ce inseamna pentru voi moneda euro? Ce va place la moneda euro? Lucrarile trebuie trimise pana pe 31 martie 2010.

Detalii pe http://www.euroinphoto.eu

Succes!

Concurs de fotografie creativa

ICVolunteers lanseaza apelul pentru realizarea unor fotografii creative pe tema Perspective asupra mediului, cetateniei si voluntariatului. Elevii sunt invitati sa-si puna in valoare creativitatea si sa sublinieze prin fotografie cat de mult poate contribui societatea civila la cetatenia activa prin activitati de voluntariat si prin cunoasterea problemelor de mediu. Fotografiile castigatoare vor fi expuse la o expozitie internationala. Data limita de trimitere a lucrarilor este 7 martie 2010.

Succes! Astept sa va inscrieti.

Concurs european de fotografii si sloganuri

YouthNetworks va invita sa participati la aceasta competitie care presupune realizarea unei fotografii si a unui slogan care sa exprime viziunea tinerilor intre 16-30 de ani cu privire la Europa si sa explice ce inseamna aceasta pentru ei. Dintre toate fotografiile si sloganurile primite vor fi selectate trei care vor fi postate online si vor putea fi votate de vizitatori. Participantul care va avea cele mai multe voturi va castiga doua bilete la un concert. Fotografiile trebuie trimise pe adresa anita@noborders.eu pana pe 1 martie 2010. Detalii despre concurs gasiti pe http://blog.youthnetworks.eu/?p=612
Succes!

Concurs national de literatura si jurnalism sportiv

Va propun sa participati la un concurs national de literatura si jurnalism sportiv. Se numeste Un condei numir fair-play si este promovat si sprijinit de Comitetul International Olimpic, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman prin Academia Olimpica Romana si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Sectiuni: poezie, proza si cronica/reportaj sportiv pe urmatoarele categorii de varsta: 7-10 ani, 11-14 ani, 15-18 ani. Fiecare participant se poate inscrie cu o singura lucrare la una din sectiunile amintite. Lucrarea nu trebuie sa depaseasca 5 coli de hartie format A4 (21/30 cm) si va fi insotita de talonul de participare. Faza judeteana va avea loc in luna mai. Se vor acorda premii la fiecare sectiune pe fiecare categorie de varsta: 1 loc I, 1 loc II, 1 loc III, 5 mentiuni. Se acorda un premiu special unui participant legitimat la un Club Sportiv Scolar care a obtinut performate deosebite indiferent de categoria de varsta la care a participat.

Mircea Eliade

Dragi elevi,

Va invit sa vizionati un film despre Mircea Eliade pentru a va familiariza cu activitatea si biografia sa. Este o foarte buna ocazie sa exersati limba spaniola si sa vedeti ca, prin aceasta personalitate, cultura si literatura romana a devenit cunoscuta in Occident.


Liviu Rebreanu

Scrie un eseu de doua-trei pagini despre relatiile dintre doua personaje ale unui text narativ studiat, apartinand lui Liviu Rebreanu. In elaborarea eseului vei avea in vedere urmatoarele:
  • prezentarea a patru elemente ale textului narativ, semnificative pentru constructia personajelor alese (tema, perspectiva narativa, actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, constructia personajului etc.);
  • evidentierea situatiei initiale a celor doua personaje, din perspectiva tipologiei in care se incadreaza, a statutului lor social, psihologic si moral;
  • relevarea trasaturilor celor doua personaje, semnificative pentru ilustrarea relatiilor prin raportarea la doua episoade/secvente ale textului narativ ales;
  • exprimarea unei opinii argumentate despre relatiile dintre cele doua personaje din perspectiva situatiei finale/a deznodamantului.

Scrie un eseu de doua-trei despre particularitatile de constructie ale unui personaj dintr-un text narativ studiat apartinand lui Liviu Rebreanu. In realizarea eseului vei avea in vedere aceleasi cerinte ca la eseul de mai sus.

Veti alege una din cele doua variante ca tema pentru acasa.

Back to Home Back to Top Clasa noastra. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.